Csodálatos értékeink

Turisztikai Központ

Megújult a település és a térség büszkeségének számító műemlék szélmalom és a kúria épület!

A Turisztikai Központ látogatásával kapcsolatban a +36303368008 telefonszámon lehet egyeztetni Kaszonyi Mónikánál.

Kengyel-Bagimajor Turisztikai Központ belépődíjainak árai:

Felnőtt

1000 Ft / fő


Gyermek-nyugdíjas

(gyermekek 14 éves koráig)

500 Ft / fő

Kedvezményes

Kengyeli lakosoknak

Felnőtt: 500 Ft / fő, gyermek-nyugdíjas: ingyenes

Fedezze fel az Alföldet

Látogasson el hozzánk!

Régi fényükben pompázva...

Megújult a település és a térség büszkeségének számító műemlék szélmalom és a kúria épület, az épületek régi fényükben pompázva várják a látogatókat!

Kialakításra kerül egy tanösvény is, amely a kúria épületet és a szélmalmot köti össze.

1. A tanösvény első megállóhelye a Bagimajor területen elhelyezkedő régi kúria épület, ahol a látogatókat helyben készült kézműves ajándéktárgyakat is árusító információs pont várja.  A kúria épületében a látogatóknak lehetősége nyílik a cirok alapanyagú kosárfonás, seprű készítés és a szőnyegszövés mesterségének megismerésére és kipróbálására.  További lehetőség az érdeklődők számára a természetfotós bázis megtekintése és kipróbálása, ahonnan a fotós szaktudással felvértezett látogatók csoportos, szervezett keretek között fedezhetik fel a terület természeti értékeit.

2. A tanösvény következő állomása maga a kunhalom és a szélmalom épülete. A szélmalom legalsó szintjén történelmi áttekintéssel egybekötve bemutatásra kerül a malmok jelentősége mind térségi mind helyi szinten, továbbá a kengyeli malom előélete és működése is. A szélmalom második szintjén a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak a mikéntjét, míg a szélmalom legfelső szintjein pedig lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére.

3. A látogatók kunhalmon tett sétája kiváló madármegfigyelési lehetőséget kínál a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszerre.  A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont. A halastó az őszi vonulásban is kiemelkedő szereppel bír.

Élőben is látni kell

Galéria

K Ú R I A

S Z É L M A L O M

K E N G Y E L

Tudjon meg többet

TörténelemLegendák nyomában

A Baghy család

Bagimajor

Homokláp és csengőfrász

Kengyel község

© Copyright 2021 Kengyel - Bagimajor Turisztikai Központ- Minden jog fenntartva!
Az oldalt készítette: HiSoft