Tájékoztató

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a TOP-1.2.1-16 kódszámú „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás kapcsán Kengyel Községi Önkormányzat által jelenleg megvalósítás alatt álló TOP-1.2.1-16-JN1-2017-00005 azonosító számmal nyilvántartott projektjének, fizikai és adminisztratív zárása előreláthatólag 2021.07.30-ig maradéktalanul megvalósul.
A „Kengyel-Bagimajor turisztikai értékeinek megőrzése” című projektben a beruházási helyszíneken már megvalósult a műemlék szélmalom és a kúriaépület látogathatóvá tétele és felújítása. A műszaki átadás-átvételi eljárások lezárultak, az épületek régi fényükben pompáznak. A turisztikai funkciók betöltéséhez, valamint a kapcsolódó kiszolgáló infrastruktúra megteremtéséhez, megvalósult egy parkoló építése, ill. kialakításra került egy tanösvény. Az attrakció egyik fő funkciójaként megjelenő természetfotós labor és madárleshelyek kialakításához szükséges eszközbeszerzések maradéktalanul megvalósultak. A bemutathatóságot és a változatos szórakozási lehetőséget biztosító további tradicionális és kézműves eszközök beszerzése, a kiszolgáló konyhatechnikai és bútorzat beszerzése és telepítése szintén megvalósult.
Az attrakció megnyitását követően a látogatóknak egy rendívül színes programehetőségeket felvonultató autentikus, természetközeli és hagyományokra nagy hangsúlyt fektető környezetben nyílik lehetősége a tartalmas szórakozásra.
Az érkezés helyszínét, a kúria épületet és a szélmalmot összekötő tanösvény több pontján kihelyezésre kerülnek szabadtéri szemléltetésre alkalmas oktatótáblák.
Az ösvény első megállóhelye a Bagimajor területen elhelyezkedő régi kúria épület, ahol a célközönséget egy büfészolgáltatásra alkalmas, helyben készült kézműves ajándéktárgyakat is árusító információs pont várja. A kúria épületében a látogatóknak ellenőrzött körülmények között többek között lehetőség nyílik a cirok alapanyagú kosárfonás, seprű készítés és a szőnyegszövés mesterségének megismerésére és kipróbálására. További a projekt által kínált innovatív lehetőség az érdeklődők számára a fejlesztési területet átszövő professzionális eszközökkel kialakított természetfotós bázis megtekintése és kipróbálása, ahonnan a fotós szaktudással felvértezett látogatók csoportos, szervezett keretek között vehetik fókuszukba a terület természeti értékeit.
A tanösvény következő állomása maga a kunhalom és a szélmalom épülete. A szélmalom épületében a látogatók megismerhetik az épület technikai bravúrjait, a funkcionalitás és a hagyományok kapcsolatát egy helyen.  A szélmalom legalsó szintjén történelmi áttekintéssel egybekötve bemutatásra kerül a malmok jelentősége mind térségi mind helyi szinten, továbbá a kengyeli malom előélete és működése is. A szélmalom második szintjén a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak a mikéntjét, míg a szélmalom legfelső szintjein pedig lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére.
Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a látogatók kunhalmon tett sétája kiváló madármegfigyelési lehetőség kínál a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszerre. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont. A halastó az őszi vonulásban is kiemelkedő szereppel bír.
A projektgazda által megvalósított projekt életre hívja a pályázati felhívás azon elvárását, hogy a létrejövő, új turisztikai attrakció az épített és szellemi örökség értékeinek hasznosítására épül, és ezen értékekhez illeszkedő élményelemeket hoz létre. Kengyel község fejlődéséhez a legnagyobb – eddig alig kihasznált – lehetőség az idegenforgalom és a turizmus, melyet a településtermészeti kincseinek, műemlékként elismert építményeinek, hagyományainak és értékeinek jobb menedzselésével, propagálásával is erősíteni szükséges. Jelen megvalósuló fejlesztés ehhez nagyban hozzá képes járulni a közeljövőben.
A projekt zárását követően az aktuális eseményekről és elért eredményekről a projektgazda folyamatosan hírt ad közösségi média felületein (facebook, instagram), kérjük továbbra is böngésszék ezeket.
 
A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásban részesült, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül került megvalósításra