A megyei Baleset-megelőzési bizottság közleménye

Véget ért a szünidő, itt a szeptember, a tanévnyitók ideje, újra kinyitják a kapuikat az oktatási intézmények. Egyre több óvodás, iskolás és középiskolás gyermek jelenik meg az utakon gyalogosként, kerékpárosként és utasként egyaránt. 
Kérjük a Szülőket, ha tehetik, az első napokban kísérjék el kisebb gyermekeiket az óvodába és az iskolába. 
Beszélgessenek útközben arról, hogy mire kell nagyon odafigyelni a rövidesen megváltozó időjárási és látási viszonyok között, hol és hogyan szabad áthaladni az úttesten. Tudatosan készítsék fel őket, milyen veszélyek, nehézségek adódhatnak a közlekedés során (útkereszteződésnél, autóbuszon történő utazásnál, arról való leszálláskor, stb.)
A gyermekek helyes közlekedésre neveléséhez, a balesetek elkerüléséhez alapvető az, hogy a szülő maga is példát mutasson akár gyalogosan, akár járművezetőként közlekedik, ezért kérjük használják rendeltetésük szerint a gyermekbiztonsági rendszereket, a forgalmi körülményeket figyeljék menet közben és ne a telefonra beérkező üzeneteket, és ne rohanjanak át a tilos jelzés ellenére a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken!
Közös érdekünk, hogy gyermekeink minél hamarabb megtanulják a helyes közlekedés alapjait, s ezáltal megóvjuk őket az esetleges baleseti helyzetektől!
Különösen a kisgyermekekre jellemző, hogy nem ismerik fel a veszélyt, és így könnyen bajba kerülhetnek, ezért kérjük, hívják fel figyelmüket, hogy ha bármilyen problémájuk adódik, bizalommal forduljanak azokhoz a rendőrökhöz, akikkel az utcán és az iskolájuk közelében találkozhatnak. Ők segíteni fognak!
A mindenki által beszerezhető fényvisszaverő matricák, ragaszok a baleset-megelőzés szempontjából nagyon fontosak. Kérjük, helyezzék el ezeket gyermekeik kabátján, táskáján észlelhetőségük és testi épségük megóvása érdekében.
Mindenkinek jó iskolakezdést és balesetmentes közlekedést kívánunk!