Rendőrségi tájékoztatók

A Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya rejtvénypályázatot hirdet „Karácsonyi gubanc!” címmel, az adventi bűnmegelőzés jegyében, mely pályázat erre a linkre kattintva érhető el.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai az ünnepi készülődés időszakára, mely erre a linkre kattintva érhető el.
 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a közelgő ünnepekre való tekintettel az alábbiakra hívja fel a figyelmet:
A  webáruházak  nagyon  kényelmessé  tehetik  az  ember  életét,  viszont  ha  nem  kellően körültekintő a várásló, komoly problémákat okozhat az online vásárlás.
A vásárlás előtt minden esetben érdemes információkat szerezni a webáruház üzemeltetőjéről. Az online webáruházat üzemeltető szolgáltató köteles többek között cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségét is feltüntetni a honlapon. A böngészőben bárki megnézheti, hogy a weboldal címe https:// jelekkel kezdődik-e. Ha igen, azt jelenti, hogy a webhely rendelkezik tanúsítvánnyal.
Legyen óvatos a visszautasíthatatlan ajánlatokkal! Ne vásároljon olyan helyeken, ahol hihetetlenül olcsón árulnak termékeket, szolgáltatásokat. Szintén érdemes vigyázni a sürgős és kihagyhatatlan lehetőségekkel, amelyek kéretlen e-mail formájában, vagy barátok közösségi oldalain keresztül küldött ajánlatként érkeznek!
Vásárlás esetén pedig – lehetőség szerint – az utánvétellel történő fizetési módot válasszák, ezzel sok kellemetlenség elkerülhető!
Kibertámadás és lopás: mit kell tenni, ha mégis visszaélés áldozata lett?
Azonnal jelezni kell a banknak, hiszen ők tudják kivizsgálni a jogtalan kártyahasználatot! A kártyát azonnal le kell tiltani! Amennyiben jogtalan kártyahasználat történt, feljelentést kell tenni a rendőrségen ismeretlen tettes ellen!
NE HASZNÁLJA NYILVÁNOS GÉPEKEN A BANKKÁRTYÁJÁT!
Az itt bevitt információkra nagyon könnyen ráláthat bárki, aki tudja, hogyan keresse. Ezek a hálózatok ugyanis kicsit sem biztonságosak. A pénzügyeit csak saját gépről intézze!
Összefoglalva:
- ha lehet, válassza a személyes átvételi módot,
- ellenőrizze az eladót (visszajelzések, vélemények, közzétett adatok alapján),
- bankkártya adatait csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg (e-mailben soha),
- nyilvános számítógépen ne intézzen pénzügyeket,
- ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal!
Az internetes vásárlás valóban nem veszélytelen, de ha körültekintőek vagyunk, elkerülhetjük a kellemetlenségeket és garantáltan kerül ajándék a karácsonyfa alá.
 
Tudatosan az online térben
A pandémiás időszakban az online bűncselekmények elkövetői egyre gyakrabban hivatkoznak olyan jelenségekre, eseményekre – például a koronavírusra, annak gyógymódjaira, illetve az esetleges állami támogatások, segélyek folyósítására, közéleti személyek „adományaira” vagy akár nyereményjátékokra is – amelyek ilyenkor fokozott érdeklődést keltenek a gyanútlan felhasználókban.
A kiberbűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes-vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.
Fontos tudni, hogy a közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületeken vagy e- mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy Ügyfélkapun – keresztül történik.
Különös figyelemmel járjanak el minden olyan esetben, amikor a weboldal, az elektronikus levél küldője vagy a hirdetés feladója a koronavírusra hivatkozik és bármilyen személyes- vagy bankkártya-adat megadását kéri. Az ilyen oldalak, illetve levelek sokszor egyszerű formázást, nyelvtanilag helytelen mondatszerkezeteket vagy kifejezéseket használnak, hiszen azokat egyszerre több nyelven, tömegesen hozzák létre.
Soha ne adja meg bankkártya adatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelem-felhívó üzenet alapján értesült! Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor mindig ügyeljen arra, hogy olyan jelszót válasszon, amelyet más szolgáltatásokban nem használ, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.
Ha már regisztrált ilyen weboldalon, érdemes lecserélni az e-mail és a közösségi média felületeken regisztrált fiókjának jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát, illetve annak cseréjét igényelni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében.Ha gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltetett Internet Hotline felületén tudja jelenteni az alábbi hivatkozási címen: https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00120/
 
Forrás: police.hu