Trianoni megemlékezés: Nagy Szilárd polgármester beszéde

Tisztelt megemlékezők!
 
Az európai, de talán a világtörténelemben példátlan dolog történt 99 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én 16 óra 27 perckor. Párizsban a Trianon palotában aláírták a trianoni békeszerződésnek csúfolt diktátumot, mely Magyarországra nézve súlyos területi és emberi veszteségeket hozott. A következmények ismertek, elzárták az országot a létfontosságú nyersanyagoktól, vasútvonalaktól, gyakorlatilag lefejezték az országot. De ilyen körülmények között is a csodával határos módon Magyarország talpra állt, köszönhető a magyar emberek áldozat vállalásának és összefogásának. A történelemben ismét bebizonyosodott, hogy csak egymásra számíthatunk, úgy az országban bárhol, mint szűkebb hazánkban itt, Kengyelen is. 
A Nemzeti Összetartozás Napja jó alkalom nemzetünk szorosabb összefogására. 
Nincs más választásunk itt Kengyelen sem, minthogy múltunkra emlékezve éljünk a jelenben és tekintsünk a jövőbe. Hiszen a XXI. század új kihívásokat állít elénk, az új kérdésekre, új válaszok kellenek, és tudnunk kell, hogy a bajban számíthatunk mi magyarok, mi kengyeliek egymásra. Szűkebb környezetünkben, itt ebben a kis faluban is egy összetartó közösség vagyunk, beleértve minden, a jobb lehetőségeket keresve elszármazott kengyelit is.
Így azt kérem Önöktől így a tragédia 99. évfordulóján is, hogy ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, hanem ami összeköt bennünket.
Régóta keressük a formáját, hogyan tudnánk erre a napra úgy emlékezni, úgy magyarok maradni, és hogyan tudnánk úgy kezünkbe venni a saját sorsunkat, hogy közben mások ne tekintsék ezt ellenségességnek. Erre teremtett alkalmat a magyar országgyűlés 2010 – ben elfogadott határozata. melyben június 4-én a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította.  Azóta talán egyre többen vannak köztünk olyanok, akikben az a belső hang, hogy összetartozunk, elemi erővel képes megelevenedni és cselekvésre ösztönözni, amikor összefogásra van szükség.
Hazánk történelmének e fájó fordulópontján - az emlékezés mellett a jövőt tartva szem előtt - arra hívom és kérem Önöket, hogy működjünk együtt szűkebb hazánk, Kengyel község igazi közösséggé formálásában! Mert összetartozunk! Ehhez kívánok Önöknek egészséget, békességet és kitartást! Köszönöm, hogy együtt emlékezünk.