Rendőrség felhívása

Ittas vezetés

A rendőrök Törökszentmiklóson 2018. június 25-én a délelőtti órákban Finn módszeres ellenőrzést tartottak. A reggeli órákban már fél óra alatt több ittas járművezetőt is kiszűrtek a forgalomból. Az alkoholszonda öt esetben pozitív értéket mutatott. A rendőrök megállapították, hogy három esetben - a hiteles légalkohol-mérő készülék adatai alapján - bűncselekményi mértéket megvalósító alkoholkoncentráció található. Ezekben az ügyekben a bíróság már kiszabta a büntetést gyorsított eljárás keretében. További két esetben az alkoholkoncentráció nem érte el a bűncselekményi értéket, így a járművezetők részére a helyszíni bírság kiszabásra került sor.  
 
2018. július 02-án ismét Finn módszeres ellenőrzés tartottak a helyi rendőrök. A délelőtti órákban kettő ittas járművezetőt is kiszűrtek a forgalomból. Ezt követően 2018. július 09-én is megtartásra került ez az ellenőrzés. Ezen ellenőrzés során négy esetben pozitív értéket mutatott az alkoholszonda. 
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ittas vezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában! Az alkoholos befolyásoltsággal a járművezetők saját és mások testi épségét is veszélyeztetik. Az alkohol jelentősen növeli a reakcióidőt és tompítja az érzékszerveket, ezzel fokozódik a balesetveszély. 
Az ittas vezetés azon túl, hogy balesetveszélyt hordoz magában, még szankciót is von maga után, a bíróság által kiszabott pénzbüntetést és a járművezetéstől eltiltást. Ne feledkezzenek meg arról sem, hogy az a járművezető, akit a járművezetéstől több mint 6 hónapra eltiltottak, után képzésen kell, hogy részt vegyen. Ennek a költsége annyi, mintha valaki új vezetői engedélyt szerezne. 
Kérjük, fontolják meg! Nem éri meg kockáztatni! Tekintsék meg a rendőrség e témakörben készített rövidfilmjét!
 

A nyár veszélyei

A diákok számára nemrég fejeződött be a tanév. A szülők különböző szabadidős programokkal, táborozásokkal, kirándulásokkal, vízi túrákkal foglalják el gyermekeiket. Ezek a programok a kikapcsolódás mellett veszélyt is rejthetnek. A veszély elkerülése érdekében több dologra oda kell figyelni a gyerekeknek és az őket felügyelő felnőtteknek. A problémák elkerüléséhez adnak néhány hasznos tanácsot a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai Bojsza Brigitta r.tőrm. és Czédli Gyula r.hdgy. 
 
Mire figyeljenek a közlekedés területén? /Brigi/
Fontos, hogy a gyermekek ismerjék és betartsák a közlekedési szabályokat. Ezen ismeretek megszerzésében fontos szerepe van a szülőknek. Javasoljuk, hogy gyerekeikkel együtt nézzék át a legfontosabb közlekedési szabályokat és vizsgálják át a kerékpárok közlekedésre való alkalmasságát! Hívják fel a gyerekek figyelmét arra, hogy a kijelölt gyalogos átkelő helyen menjenek át az úttesten. A járművezetők vezessenek lassabban azokon a helyeken (például játszóterek, strandok, táborok környékén), ahol sok gyermek tartózkodik és fordítsanak nagyobb figyelmet a kerékpárral közlekedőkre! 
 
Milyen veszély leselkedik a gyerekekre a strandolással kapcsolatban? /Gyuszi/
A gyermekek által kedvelt nyári időtöltés a fürdőzés. Lehet strandon és szabadvizeken fürödni, azonban ez is rejt magában veszélyt. Szabadvizeken csak kijelölt helyen szabad fürödni, mert ezek még az úszni tudók számára is veszélyt jelenthetnek. Az éjszakai fürdőzés minden bizonnyal kellemes, ámde tilos a szabadvizeken.
Javasoljuk, hogy a hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó gyerekek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödjenek! 
A strandra csak annyi értéket és pénzt vigyenek magukkal, ami feltétlenül szükséges. A törölköző alatt lévő tárgyak nincsenek biztonságban, ezért használják az értékmegőrző szekrényeket, amennyiben van rá lehetőség. 
 
A vízi eszközök használata és a vízi közlekedés veszélyeinek megelőzésének módszerei? /Brigi/
A vízi sporteszközök és egyéb úszó eszközök, járművek használata során kerülni kell a kijelölt fürdőhelyeket. Csónakba csak a megengedett létszámú utas szálljon be! Akik nem tudnak, vagy nem jól tudnak úszni, vegyenek fel mentőmellényt. Tapasztalataink szerint a fürdőzők nem veszik elég komolyan a viharjelzést a tavaknál. A viharjelzést a vihar tényleges érkezése előtt egy órával legtöbbször már lehet látni. A viharjelzést követően el kell hagyni a vizet!
 
Mit tegyenek a gyerekek, ha egyedül vannak otthon? /Gyuszi/
Fontos, hogy ilyenkor csak ismerőst engedjen be a lakásba. A szülőknek olyan körülményeket kell teremteni, ha baj van, a gyereknek legyen lehetősége szólni a szülőknek, vagy olyan felnőttnek, aki tud segíteni, vagy tudja hívni a 112-es segélyhívó számot. A gyerekek csak olyan helyre menjenek el játszani, szórakozni, ahová a szüleik elengedték őket.