Rókák veszettség elleni immunizálása – Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tájékoztatása szerint a rókák 2017. évi őszi veszettség elleni, országos orális immunizálási kampánya szeptember 30-tól október 20-ig tart. 
A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a rókák 2017. évi őszi veszettség elleni, csalétekkel történő immunizálása kezdetének időpontjától számított 21. napig, azaz 2017. szeptember 30-tól – október 20-ig Kengyel település közigazgatási területén is ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. 
 
Az ebzárlat tartama alatt – az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa – mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek kivételével, rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére- 
a. tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
b. kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
c. a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
 
Az ebzárlat szabályait az állatok terelésére, illetve őrzésére használt pásztor ebekre is alkalmazni kell.