Iszik, vagy vezet?

Magyarországon a rendőrség néhány évvel ezelőtt bevezette a Finnországban már évek óta működő ittasság ellenőrzésére vonatkozó módszert. A finn-módszer lényege, hogy meghatározott útszakaszon a rendőrök minden áthaladó járművet megállítanak és alkoholszondás ellenőrzést végeznek a jármű vezetőjével szemben. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy rövid időn belül, az alkoholszonda megfújását követően tovább haladhat, egyéb intézkedés kezdeményezése nélkül, míg pozitív eredmény esetén az érintettet félreállítják és vele szemben eljárást kezdeményeznek a rendőrök. 
A módszer demonstratív rendőri jelenlétet biztosít, az ellenőrzés célja minden közlekedő számára ismert. A hatékonysága számokban nem mérhető, azonban eredményes módszer a balesetmegelőzésben és az ittas vezetők kiszűrésében. Ezen módszernek köszönhetően évente több mint ezer járművezetőt vont a törökszentmiklósi rendőrkapitányság állománya ellenőrzés alá, melyből a tavalyi évben közel félszáz személy ellen kellett eljárást kezdeményezni ittas vezetés miatt. Az idei évben mért számadat már meghaladja a tavalyi értéket. 
A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság illetékességi területének közlekedésbiztonsági helyzetét nézve megállapítható, hogy a személyi sérüléses balesetek száma összességében nőtt. A sérülés fokát tekintve a súlyos sérüléssel járó balesetek száma nőtt, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma kis mértékben csökkent. A balesetek fő okaiként elsődlegesen a gyorshajtás, az elsőbbségi jog meg nem adása, valamint a követési távolság be nem tartása szerepel. 
Az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatásáról tudni kell, hogy az alkohol és a bódító szerek csökkentik a reakcióidőt és a veszélyérzetet. Az ember látása romlik, kialakulhat a „csőlátás”. Figyelmi problémák és mozgáskoordinációs zavarok léphetnek fel, valamint az emberek többsége gyakorta könnyelművé válik. 
A „zéró tolerancia” bevezetése óta a jogszabályok még szigorúbban büntetik az ittas vezetőket. Kerékpárt ittasan hajtó személyek esetén a helyszíni bírság 50.000 Ft-ig terjedhet, ha azonban a rendőr feljelentést tesz, akkor a bírság legfelső határa 150.000 Ft .
Gépi meghajtású jármű ittas állapotban történő vezetése - az alkoholfogyasztás mértékétől függően - közigazgatási vagy büntető eljárást von maga után. Előbbi esetében akár 100.000 forint is lehet a büntetés, míg büntetőeljárásban a rendőr a helyszínen elveszi a vezetői engedélyt, majd ezt követően a bíróság több százezer forint pénzbüntetést, felfüggesztett szabadságvesztést, vagy letöltendő szabadságvesztést is kiszabhat. Ezen túl az érintett személyt a bíróság egy hónaptól 10 évig terjedő időre, vagy akár véglegesen eltilthatja a járművezetéstől. 
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az a járművezető, akit a járművezetéstől több mint 6 hónapra eltiltottak, utánképzésen kell, hogy részt vegyen. Ennek a költsége annyi, mintha valaki új vezetői engedélyt szerezne. 
Ne feledje: Ön dönt, iszik vagy vezet! 
 
Törökszentmiklós, 2017. július 18. 
 
dr.Barath Éva r.szds.
kiemelt főelőadó