Egy hete tart a mikrocenzus összeírói szakasza

Javában zajlik a mikrocenzus második szakasza, melynek során számlálóbiztosok keresik fel a népesség-összeírásba bekerült háztartásokat. A mikrocenzus október 31-ig tart, ezt a november 8-ig tartó pótösszeírási szakasz követi – ekkor azonban már csak azokhoz mennek ki a KSH munkatársai, akikkel korábban felvették a kapcsolatot. 
 
Három alkalommal próbálják felkeresni a KSH munkatársai mindazokat a háztartásokat, amelyeket az összeírásra kijelöltek, de a címükről nem érkezett be az interneten kitöltött kérdőív. (Az online kitöltés időszaka október 1-9. között zajlott.)
 
A számlálóbiztosok délelőtt, délután és egy hétvégi napon is felkeresik a mintába bekerült lakásokat. Ha senkit sem találnak otthon, mindhárom alkalommal értesítést hagynak, és megadják a saját elérhetőségüket is. Negyedszerre a számlálóbiztos már csak akkor megy ki, ha a válaszadásra kijelölt személyek felvették vele a kapcsolatot – aki azonban a mintába bekerült, és a válaszadást elmulasztja, szabálysértést követ el.   
 
A számlálóbiztosoknak egyébként Budapesten, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében lesz a legkevesebb dolguk – az internetes kitöltés időszakában ugyanis innen érkezett be a legtöbb kérdőív. 
 
A mikrocenzus lebonyolításában 3500 számlálóbiztos vesz részt, és egy kérdezőnek átlagosan mintegy 100 címet kell felkeresnie. A számlálóbiztosok kiválasztása során a KSH igen körültekintően járt el: a kérdezők többlépcsős képzésen vettek részt,  melynek végén vizsgát is tettek, és a legtöbbjükkel a KSH már a korábbi összeírásokban is együtt dolgozott. Mindegyik számlálóbiztos sorszámozott azonosítókártyával rendelkezik, mely egy fényképes igazolvánnyal együtt érvényes. A számlálóbiztosok személyazonosságát a KSH 06 80 200 014-es zöld számán is ellenőrizhetik, a biztosok névsorával pedig az ORFK is rendelkezik. 
A számlálóbiztosokat nem szükséges a lakásba beengednünk – a velük való beszélgetést akár egy külső helyszínen (pl. művelődési ház, könyvtár, kávézó) is lebonyolíthatjuk.  
 
Az ORFK ajánlása a mikrocenzus időszakára: 
 
Sajtóinformáció: kommunikacio@ksh.hu