Tájékoztatás

Rókák veszettség elleni immunizálása – Ebzárlat és legeltetési tilalom
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály tájékoztatása szerint a rókák 2016. évi őszi veszettség elleni, országos orális immunizálási kampánya október 1-től október 22-ig tart. 
A Nemzeti Élelmiszerlánc – biztonsági Hivatal elnökhelyettese a rókák 2016. évi őszi veszettség elleni, csalétekkel történő immunizálása kezdetének időpontjától számított 21. napig, azaz 2016. október 1-tól – október 22-ig Kengyel település közigazgatási területén is ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. 
Az ebzárlat tartama alatt – az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa – mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek kivételével, rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére- 
a. tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
b. kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
c. a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
Az ebzárlat szabályait az állatok terelésére, illetve őrzésére használt pásztor ebekre is alkalmazni kell. 
 
Kengyel, 2016. szeptember 29.