A Járási Hivatal tájékoztatója

ÁLLAMI REZSICSÖKKENTÉS, INGYENES E-SZIG
 
A kormány állami rezsicsökkentési intézkedései részeként 2016. január elsejétől több közigazgatási eljárás ingyenessé vált, amellyel 10 milliárd forint marad az állampolgároknál. 
Ingyenes lett:
1. Személyazonosító igazolvány és személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (vagyis lakcímkártya) kiállítása, pótlása
2. Családi állapot-változással összefüggő névváltozás miatt indult hatósági eljárások
3. Eltulajdonított okmányok pótlása
4. Gyermekek útlevelének kedvezményes kiállítása (a kettő vagy több kiskorú gyermeket nevelő családok esetén)
5. Gépjárművezetői engedély kiállítása első alkalommal
6. Mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának pótlása
7. Hatósági erkölcsi bizonyítvány (évente négy alkalommal) 
8. Tulajdonjog, és haszonélvezeti jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése (örökléssel összefüggésben, hagyatékátadó végzés alapján)
9. Oktatási igazolvány (diákigazolvány, pedagógusigazolvány, oktatói igazolvány)
10. Felsőoktatási képzésre jelentkezés 
11. Jelnyelvi tolmács névjegyzékbevétele
E-szig: Újfajta személyazonosító igazolványt vezettek be, amely négy fő funkciót lát el. A hagyományos kártyákat váltja ki. Ez a személyazonosító igazolvány, a TAJ-kártya, a lakcímkártya és az adóazonosító igazolvány. Emellett van egy nagyon fontos funkciója is, hiszen abban az esetben, ha azt igényli az ügyfél, és olyan eljárásban vesz részt, ahol ez lehetséges, akkor elektronikus aláírás megvalósítására is alkalmas.
Az e-azonosítás funkció más azonosítási rendszernél magasabb hatásfokkal és biztonsági szinten biztosítja az elektronikus kormányzati és e-közigazgatási rendszerek igénybe vételéhez szükséges elektronikus azonosítás/hitelesítés funkciókat. Hosszabb távon ez a funkció nemcsak itthon, hanem minden olyan EU tagországban is használható lesz, ahol a határon átnyúló elektronikus szolgáltatások rendszerét megvalósítják, illetve létrejön a kölcsönös együttműködési megállapodás.
Az új igazolvány kényelmes azonosítási szolgáltatásait a személyes megjelenésnél, a hitelesítési szolgáltatásait az elektronikus ügyintézés során használhatjuk. Az okmány képes arra, hogy - amennyiben a polgár a személyazonosító igazolványához tartozó PIN kód megadásával ehhez hozzájárulását adja – az okmány elektronikus tároló eleméből az arra jogosult szerv a rendelkezésére bocsátott olvasó kulcs segítségével képes legyen kiolvasni az állampolgár azon személyes adatait (így akár a TAJ és adóazonosító jelét is), amelyekre jogosult és az adott ügyintézéshez szükségesek. Ennek igénybevételéhez a szolgáltatóknak tanúsítvánnyal rendelkező kártyaolvasó eszközzel kell rendelkezniük.
Az E-SZIG mellett 2016. január elsejétől ingyenesen váltható ki a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a diák- és pedagógusigazolvány, de az első vezetői engedélyért sem kell már fizetni. Útlevelet továbbra is díjkötelesen igényelhetnek azok, akik utazni szeretnének. Nem kell fizetni érte akkor, ha valakinek új családnév miatt szükséges az új úti okmány, vagy ha az előzőt ellopták. A két-, illetve a háromgyermekes családok pedig csökkentett díjért kaphatják meg az útlevelet.
Ha bármelyik személyi okmányt ellopják, cseréjük január elsejétől ingyenes. A magánszemélyek térítésmentesen kérhetik ki erkölcsi bizonyítványukat évente négy alkalommal, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréjéért sem kell már fizetni, de a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány is térítésmentessé vált. A vállalkozóknak könnyítés, hogy évente négyszer ingyenesen kérhetnek ki cégkivonatot, de a cégmásolat kiállításáért sem kell fizetni, ha azt a cég egyik tagja vagy a képviselője kéri ki.
A Törökszentmiklósi Járási Hivatal Okmányirodai Osztályán 2016. év első munkahetén az ügyfelek létszáma nagymértékben megnövekedett, 91 db kérelem érkezett új típusú személyi igazolvány elkészítésére.
Technikai hibák nem merültek fel, azonban az ügyintézési idő az ügyfelek mindenre kiterjedő tájékoztatása érdekében megnövekedett, az eddigi 10 perc helyett 25-30 perc, amely következtében előfordulhat hosszabb várakozás.
 
Dr. Botka János Hunor
hivatalvezető