február 2017

80. születésnap

1936. szeptember 28-án Szajolban született Viczán Józsefné, Bodnár Mária. Miután lánya Kengyelre került, 1997-ben férjével ők is követték gyermeküket és előbb a Petőfi úton, majd utóbb a Táncsics úton választottak otthont maguknak. Sok jószággal foglalkoztak Szajolban, Kengyelen azonban már a nyugalmat keresték. Házasságukból egy lányuk, két unokájuk és négy lány dédunokájuk született. Marika néni 2005-óta él egyedül, azóta lánya és a dédunokák jelentik a legnagyobb biztonságot és örömöt számára. Sok boldogságot és jó egészséget kívánunk!

Hirdetmény

A polgármester értesíti a lakosságot, hogy 2017. február 15-én szerdán 17.00 órára összehívja a Községi Önkormányzat Képviselő-testülete rendes ülését.
 
Az ülés helye: Községháza nagyterme
 
Napirendek:
 
1. Előterjesztés az önkormányzati tulajdon értékesítésre való kijelöléséről
Előadó:  Nagy Szilárd polgármester
2. Előterjesztés a Kengyel Községi Önkormányzat tulajdonában lévő Citroen Jumper kishaszon gépjármű és a Áchim út 1. számú ingatlan bérbeadásáról 

Tájékoztatás

Tisztelt Állattartó!
 
Tájékoztatom, hogy az Országos Főállatorvos az 1/2017. számú határozatával a Magyarország területén található, valamennyi állattartóra  vonatkozóan  előírta,  hogy  a  madárinfluenza-járvány intenzív terjedése miatt a baromfi csak zártan tartható, vagy amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.
 
A leírt feltételek visszavonásig, illetve új feltételrendszer kihirdetéséig maradnak hatályban.
 
Amennyiben az állattartó e határozat rendelkezéseinek nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, úgy az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bírságot szab ki, vagy egyéb intézkedést foganatosít.
 
A betegség igen jelentős gazdasági kártétellel jár, súlyos veszteségeket okoz a baromfitartók számára. A hazánkban élő, illetve itt átvonuló vadmadár állomány erősen fertőzött madárinfluenza vírussal. A baromfitartóknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a vadmadarak ne fertőzhessék meg a baromfiállományt
 
A baromfi zárt tartása mellett nagyon fontos, hogy a tartás helyén a személy és járműforgalmat minimálisra kell korlátozni. A kis létszámú baromfitartóknál is csökkenthető a fertőzés behurcolásának lehetősége, ha az állattartók a baromfival való foglalkozást megelőzően kezüket és lábbelijüket alaposan fertőtlenítik .  A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és meg kell akadályozni, hogy ahhoz vadmadár vagy rágcsáló hozzáférjen. Az állatok számára biztosított ivóvizet zárt tároló tartályból kell biztosítani.
 
Felhívom a figyelmet arra, hogy az Országos Főállatorvos Jász-Nagykun-Szolnok megyére vonatkozóan már 2016. december 16-tól elrendelte a baromfi zártan tartására való kötelezettséget. A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóság a települési önkormányzatokon keresztül már akkor tájékoztatta az állattartókat ezen kötelezettségről .  A hatóság tapasztalata alapján azonban megállapítható , hogy a megye állattartói a zártan tartási kötelezettségüknek nem minden esetben tesznek eleget.
A hatályos jogszabály értelmében az állattartó, aki a fenti járványügyi kötelezettségének nem tesz eleget, állományának esetleges madárinfluenzában t6rtén6 megbetegedése esetén nem jogosult  állami kártalanításra.
 
A FENTI JÁRVANYVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK BETARTASÁT A HATÓSÁG SZIGORÚAN ELLENŐRIZNI  FOGJA!
 
Szolnok, 2017. február 06.
 
Dr. Széphalmi Éva megyei Főállatorvos