június 2016

Elballagtak nyolcadikosaink

Két osztályban, huszonhatan búcsúztak a Kossuth Lajos Általános Iskolától. Fülöp Éva és Nádudvari Sándor tanítványai közül öten gimnáziumban, öten szakgimnáziumban és tizenhatan szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat. Az évzáró ünnepségen Tóthné Kispál Tünde igazgató köszöntötte a kitűnő tanulókat, a tehetségeket és a nyugdíjba vonult pedagógusokat is. Emellett felhívta a figyelmet a szünidő veszélyeire is és megköszönte a szülők egész éves segítségét.

Isten éltesse Bandi bácsi!

1936. április 12-én született Törökszentmiklóson Németh András. Tanulmányai után Pesterzsébeten az öntödében kapott munkát, majd megunva a fővárosi létet haza tért Kengyelre. Egy gyermeke született, aki jelenleg Kanadában dolgozik egy építkezésen, de soha nem felejtkezik meg édesapjáról. Így történt ez a 80. születésnapon is. Isten éltesse, erőben-egészségben!

Vágányzári információ

Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy 2016. június 17-től 2016. június 19-ig Szolnok–Szajol állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 130 Szolnok–Szentes[– Hódmezővásárhely] vasútvonalon az alábbi módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.
A vágányzár időtartama alatt a Szolnok – Szentes viszonylaton közlekedő személyvonataink nagyrészt rövidített útvonalon, csak Szajoltól, illetve Szajolig közlekednek.

Újra elrendelhetik a másodfokú készültséget Kengyelen

Ha nem csökken a csapadék intenzitása, újra másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelhet el Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere. A település alacsonyabban fekvő részein megközelítette a lakóingatlanokat a túlcsordult árkokból kifolyó víz. Mivel a település még mindig várja a forrást csapadékvíz - elvezető rendszer kiépítésére, így az árkokat csak kézi erővel bírják takarítani, a víz elvezetését egyenlőre nem tudják folyamatosan biztosítani. A polgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a katonai meteorológiával és a helyi önkéntes tűzoltóparancsnokkal, ha szükséges azonnal beavatkoznak. Az utak helyreállításával kapcsolatban elmondta, hogy a napokban kezdődik a közbeszerzési eljárás, a munkálatok még a nyáron be is fejeződnek. Végső megoldást azonban a már említett csapadékvíz elvezető-rendszer kiépítése jelentene - tette hozzá a polgármester.

A legmagasabb állami elismerésben részesült a kengyeli Napsugár Művészeti Modell Óvoda vezető-helyettese, Elek Zoltánné

Pedagógusnap alkalmából köszöntötte az önkormányzat a kengyeli pedagógusokat. Brunszvik Teréz Díj elismerésben részesült Elek Zoltánné, Ani ovónéni, a Napsugár Művészeti Modell Óvoda vezető-helyettese. Miniszteri elismerést kapott Tótáné Fási Mária, a Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusa. Nagy Szilárd polgármester többek között Róth Márta Pedagógusnapi Köszöntő című versével méltatta az megjelenteket.

Egy nap alatt 500 kilónál több paradicsomot értékesítettek Kengyelen, a mintaprojektnek köszönhetően

Háromezer négyzetméter hasznos területen, hat fóliasátorban termett fürtös paradicsom és hegyes, erős paprika. A termálvizes fűtésnek köszönhetően a paradicsomkultúrát már február elején kiültették, majd márciusban a paprika kiültetése következett. Mindkét növénykultúra a vártnál is nagyobb termést hozott, aminek köszönhetően nemcsak a helyi lakosságot tudják kiszolgálni, hanem a szabadpiacra is jut bőven, mely a forráshiányos önkormányzat számára rendkívül nagy segítség. Jelenleg Kengyelen a mintaprogramoknak is köszönhetően nincs egyetlen álláskereső sem.

A Nemzeti Összetartozás Napjára - Nagy Szilárd polgármester üzenete

Tisztelt Emlékezők!
 
Még a legidősebb kengyeli sem született meg azon a 96 évvel ezelőtti nyári napon, amikor rákerültek a szignók arra a bizonyos szerződésre, amely trianoni békeként vonult be a magyar történelembe. A mi falunk, Kengyel, hivatalosan még nem is létezett, a térképek sem jelölték, amikor az ország új határvonalait megrajzolták. Még nem állt a református és a katolikus templomunk sem, amikor a történelmi Magyarország kétharmada több millió magyar anyanyelvűvel más országok területe és polgára lett. Már nincsenek emlékező szemtanúk, és sajnos nincsenek korabeli feljegyzések sem, amelyek arról mesélnének, hogy az egykor itt élők miként szereztek tudomást Trianonról, és vajon mit gondoltak azok, akiknek szerettei a békekötést megelőző első nagy háborúban vesztették életüket, valahol távol innen.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és a KÖTE

Együttműködési megállapodást írt alá a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és a Kengyeli Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ezzel jelentős feladat hárult az egyesület tagjaira, hiszen bármikor bevethetőekké váltak, szükség esetén. A Szolnoki HTP további támogatásáról biztosította a KÖTE elnökét és az egyesületet.